Scala aan smaken

Olijfolie heeft een scala aan smaken en aroma’s. Dit kan variëren van fruitig tot kruidig, en van zacht tot scherp. Soms proef je gras, een volgende keer appel of peper. Net als bij wijn wordt de smaak van olijfolie sterk bepaald door natuurlijke omstandigheden. Dat geldt ook voor de kleur van de olie, die uiteen kan lopen van lichtgeel tot donkergroen.

De natuurlijke factoren die een rol spelen bij olijfolie zijn o.a. de regio, de bodem, de kwaliteit van de oogst, het moment van oogsten en het aantal zonne-uren. Dat maakt olijfolie altijd weer een verrassend product.Recepten

Laat verrassing daarom uw leidraad zijn. Want de keuze voor de ‘lekkerste’ of ‘beste’ olijfolie blijft subjectief. Het heeft veel te maken met uw persoonlijke voorkeur. En ook ervaring. Probeer dus wat verschillende soorten olijfolie uit, dan proeft u vanzelf de verschillen.

Er bestaan duizend-en-één mogelijkheden om van een eenvoudig basisrecept, bijvoorbeeld een mayonaise of een vinaigrette, een onuitputtelijk gamma van lekkere sausjes samen te stellen door toevoeging van verse kruiden, citroen, limoen, zuivere of kruidenazijn, en noem maar op. Daarbij komt de enorme keuze aan smaken in vierge en extra vierge olijfoliën die nog eens zoveel varianten mogelijk maken.