Mayonaise

Mayonaise vraagt, door haar specifiek karakter, om een niet uitgesproken olie. Het aroma van de gebruikte olie is heel belangrijk.

Mayonaise kan als volgt gemaakt worden:
Doe 2 eidooiers*, een snufje suiker, een klein beetje zeezout en versgemalen zwarte peper (elk kwart theelepeltje), 1 theelepel witte wijnazijn of citroensap in een kommetje en klop alles tot een licht en romig mengsel.
Klop er vervolgens druppelsgewijs 2,5 dl olijfolie doorheen.
Voeg pas een volgend druppeltje toe als de vorige geheel door kloppen is opgenomen.

Voeg, indien gewenst, nog wat extra peper en zout toe.
De mayonaise kan verdund worden met wat kokend water.

Bewaar de mayonaise in een schone pot. Deze mayonaise is tot maximaal 5 dagen houdbaar in de koelkast.

* Waarschuwing: de consumptie van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellavergiftiging ontraden bij zwangerschap, aan jonge kinderen, zieken en ouderen.


Mayonaise