Proeven van olijfolie

Organoleptische kwaliteiten van vierge olijfolie worden in de E.U. door proeverij teams bepaald aan de hand van vaste basistechnieken. De experts omschrijven het aroma en de smaak van de olijfoliën die hen worden voorgeschoteld. Het proefschema hecht meer belang aan smaak in olijfolie en wordt gehanteerd in aanvulling met de scheikundige analyse inzake zuurtegraad.
olijfolie proeven
De methodologie van de proeverij is gebaseerd op objectieve normen die opgesteld werden door de International Olive Oil Council en weerhouden worden door de Europese Gemeenschap.

  • De panels worden samengesteld uit een 8 à 12 proevers, één voor één opgeleid en geselecteerd om hun mogelijkheid gelijkaardige monsters te onderscheiden.
  • De proevers nemen plaats in individuele proevershokjes. De olijfoliemonsters worden gepresenteerd in speciale glazen in de vorm van een cognac glas, maar dan zonder voet. Elk glas bevat 15 milliliter vierge olijfolie. Opdat de beoordeling niet zou kunnen worden beïnvloed door de kleur worden de stalen in gekleurde glazen opgediend. De olijfolie wordt bewaard op een temperatuur van 28°C. Deze temperatuur laat de proever toe om het gemakkelijkst de organoleptische verschillen te onderscheiden.
  • De proever voert om te beginnen de olfactorische of reuktest uit: hij verwijdert eerst het glasplaatje dat het glas afdekte om de geuren te bewaren, en ruikt dan gedurende ten minste 30 seconden aan het monster.
  • Vervolgens gaat hij over tot de beoordeling van de smaak door een kleine slok olie te nemen en deze met korte opeenvolgende ademstootjes over heel zijn mondholte te verdelen. Aan de hand van een waardenschaal noteert hij op een evaluatieformulier zijn gewaarwordingen, hun intensiteit en de eventuele gebreken van de olie.