Proeven kan iedereen

Proeven of ‘degusteren‘ is ook, en vooral, een eenvoudige liefhebberij voor elke dag, en het ligt in het bereik van iedereen die van olijfolie houdt.

proevenOm een olie te proeven moet u de aroma’s ervan opsnuiven door de olie in een glas te schenken dat u opwarmt in uw handpalm. U kunt de olie ook proeven op een stuk vers natuurbrood. Of gewoon met een dessertlepel: laat, voor het inhalen, enkele druppels op uw tong liggen. Zo komen alle parfums van de olie uitstekend tot hun recht. Of u kunt de olie rechtstreeks proeven op een warme aardappel.

De eerste aroma’s die bij een degustatie vrijkomen, zijn deze die in koude schotels naar voor komen (aroma’s van groen, champignons, fruit, …). Daarna volgen aroma’s die langduriger in de mond blijven, die aanleunen bij de smaak van gedroogd fruit en die het best tot hun recht komen op lauwe groentenschotels … Ideaal om nog voor de maaltijd het water al in de mond te krijgen!

proevenIn dit verband wordt overigens aangeraden om tussen de degustaties van verschillende oliën enkele minuten te wachten, en ook telkens een beetje water te drinken of een stukje appel te eten. Zo vermijdt u de smaken te vermengen en kunt u volop genieten van de gezonde, natuurlijke en heerlijke olijfolie.

Stijlen ontdekken in olijfolie
Olijfoliestijlen variëren van zoete oliën met delicate aroma’s en licht fruitige smaken naar echt sterke oliën met uitgesproken en heel pittige smaken. Daartussen ligt een weelde aan verscheidenheid op de basisthema’s gaande van zacht naar olijfachtig gefruit, over bitterheid naar scherp peperachtig.

Er van uitgaande dat een olie van goede kwaliteit is, is de eerste en wellicht makkelijkste beoordeling deze van het smaakgehalte. Is de olie overwegend zacht, of eerder sterk gefruit, en in welke mate voelt zij scherp aan?

proevenDe geurwaarneming zal een eerste indicatie geven van hoe zacht of hoe fruitig de olie is, en hoe sterk. De smaakwaarneming zal daarna een indruk nalaten van haar graad van bitterheid en scherpte. Proeverij-nota’s moeten een weerslag zijn van de intensiteit van al deze basiscriteria.

De volgende stap is het uitkijken naar nevenaroma’s. Is er een lichte zweem van appels of bananen? Is er een vermoeden van fris groen of gras? Doet zij denken aan noten, boter? Hoe sterk zijn deze indrukken en vormen zij een goede combinatie?

Eens een olie de mond heeft veroverd zullen de smaakpapillen de stijlbeoordeling bevestigen en aanvullen met de aanwezigheidsgraad van peper. Een prikkelend gevoel in de keel na het doorslikken wijst op een hoog gehalte aan polyphenolen. Deze zijn heel belangrijk voor de houdbaarheid van de olijfolie.

Eens de olie uiteindelijk is doorgeslikt kan een globale evaluatie worden gemaakt. Is zij goed evenwichtig en aangenaam?