Kwaliteit van olijfolie

De kwaliteit van olijfolie wordt eigenlijk maar op 2 manieren vastgesteld.
In een laboratorium wordt een analyse gemaakt van zuiverheid en aciditeit (zuurgraad).
Ook de afzonderlijke elementen die smaak en aroma bepalen, worden gemeten. Zulke waarden zijn objectief in getallen uit te drukken. Maar in feite zeggen die afzonderlijke getallen nauwelijks iets over de smaak.

kwaiteitDaarvoor zijn organoleptische beoordelingen nodig: daadwerkelijk proeven en ruiken, want een puntje meer of minder van een bepaald smaakelement kan een groot verschil maken in de smaakbeleving. Uiteraard gaan deze classificaties verder dan ‘lekker’, ‘heerlijk’ of ‘niet zo lekker’.
Ervaren proevers letten op geur, smaak en de wijze waarop de olie in de mond ‘aanvoelt’.

Een vast, vooraf benoemd scala van indrukken – zowel positief als negatief – wordt genoteerd en krijgt een puntenwaardering. Op basis van die lijst wordt een totaalindruk gemaakt, en zo ontstaat het rapportcijfer van de bewuste olijfolie.