Vijgenboom

Vijgenboom: een aantrekkelijk boompje met lekkere vruchten en daarmee familie van de moerbei. De vijgenboom is geschikt binnen diverse soorten klimaten. Daarom is een boompje als deze eigenlijk niet te missen binnen een mooi moestuintje. Of de tuin nu groot of klein is, een vijgenboom past altijd; deze heeft namelijk niet veel (verzorging) nodig. De vijgenboom behoort waarschijnlijk tot één van de eerste gewassen, door de mens verbouwd en is daarmee een zer oude, bijzondere boom. Het duurde niet lang, of de vijgenboom kwam ook voor over het gehele mediterrane gebied en vandaag de dag tevens steeds meer Nederland. En dat is niet zo vreemd. Dit leuke, makkelijk te onderhouden boompje brengt niet alleen sfeer in de tuin, maar ook uiterst lekkere en voedzame vruchten: de vijg!

Vijgenboom en haar vruchten

De vijg is de vrucht, afkomstig van de vijgenboom. De net ontstane, kleine onrijpe vijgjes kunnen gezien worden als een ‘omhulsel’, met vanbinnen minuscule bloempjes. Wanneer deze vrucht rijpt, zullen er kleine zaadjes ontstaan aan de binnenkant van de vijg. De vrucht krijgt hierna een zachte buitenkant en een zeer zoete, smaakvolle binnenkant. Dit noem je het vruchtvlees en de smaak hiervan is zeer geliefd onder menig één. De vijgen worden vaak uit ‘het vuistje’ gegeten, want de unieke smaak van de vrucht is een aangename prikkeling op de tong. Toch kun je veel meer met de vijg dan je in eerste instantie zou denken. De vruchten van de vijgenboom zijn te verwerken in een tal aan gerechten, wat ze veelzijdig en uniek maakt. Vijgen zijn niet alleen zeer smaakvol, maar ook erg gezond. Zo bevatten ze veel ijzer, magnesium, calcium, kalium en vitamine B & K. Allemaal goede bouwstoffen, welke de gezondheid goed doet. Ook hebben de vijgen een licht laxerende werking, waardoor de stoelgang kan worden bevorderd. Vijgen zijn dus erg voedzaam en gezond en gewoon ontzettend lekker!

Vijgenboom planten en onderhouden

Een vijgenboom is een zeer eenvoudig te planten en onderhouden boom. In de praktijk is het zelfs zo, dat er geen andere fruitboom zo gemakkelijk is als de vijgenboom. Er zijn slechts een paar dingen waar de vijgenboom sterk naar verlangt. Dit is een zonnige standplaats en een juiste, voedselrijke grond. Ook is het belangrijk dat deze grond gemakkelijk afwatert: de boom moet het vocht goed kunnen reguleren. Vijgen voelen zich uiterst prettig in volle grond, maar wanneer je hier geen ruimte of mogelijkheid tot hebt, volstaat een grotere pot ook. De beste grond bestaat uit een mengsel van grit, leem en compost, welke allen te verkrijgen zijn bij het gemiddelde tuincentrum. Een ander belangrijk aspect voor een goede, gezonde vijgenboom is het vrijlaten van de grond rondom de boom, deze moet rondom ongeveer anderhalve meter vrij zijn.

De vijgenboom hoeft slechts één keer per jaar gesnoeid te worden. Dit kan het beste worden gedaan rond december of januari, want op dit moment groeit de vijgenboom niet. De dorre takken kunnen dan worden weggeknipt en de boom kan worden gesnoeid tot de gewenste grootte. Verder heb je zeer weinig onderhoud aan de boom. En toch, met een beetje mazzel, een zeer ruime opbrengst aan smaakvolle vruchten! De vijgen kunnen worden geoogst rond juli of augustus. Hebben we te maken met een zonnige zomer in Nederland, dan kan er soms een tweede maal geoogst worden in de maand oktober. Geniet er direct van ‘uit het vuistje’ of maak er heerlijke gerechten, compote of jam van. Eet smakelijk!

Een gedachte over “Vijgenboom”

  1. ik heb 2 vijgenbomen : éen in volle grond en ééntje kleiner in een pot. de boom in volle grond heeft vorig jaar 2014 zeeeer veel vruchten gedragen. Ik denk omdat er een vroeg zonnige lente was ? Het kleine boompje van een ander ras is al drie keer bevroren in volle grond,maar oh wonder herpakt zich steeds en staat nu binnen in pot. Dit jaar zullen de vruchten waarschijnlijk niet rijp worden alhoewel er aan de grote boom heel wat aanhangen. Heeft dit te maken met de weersomstandigheden ? Van het kleine boompje heb ik ooit één vijg geplukt, lang en smal.Hoeft het echt een zeer goede lente en zomer te zijn . n.b. De boom staat beschut tegen een zuidermuur.
    groetjes
    Bertro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *