Olijven: Een heerlijke en gezonde snack!

Olijven kunnen op veel verschillende manieren in de keuken gebruikt worden. Er is natuurlijk de olijfolie die bekendstaat om z’n superieure smaak en gezondheidsvoordelen tegenover andere plantaardige oliën maar de vruchten zelf kennen ook veel toepassingen. Olijven kan je gebruiken in slaatjes en sauzen, je kan er een pasta van maken die heerlijk is op toast of je kan ze kruiden en opvullen (met look en ansjovis bijvoorbeeld) om ze zo te serveren als aperitiefhapje. Maar ook zonder enige bewerking zijn deze vruchten een heerlijke snack en zoveel gezonder dan zoutjes, chips of koekjes. We geven je hieronder wat weetjes mee over olijven die je misschien nog zullen verrassen, lees dus zeker verder!

Groene olijven: Veel olie en een bittere smaak

Groene olijven worden geplukt worden voor ze volledig gerijpt zijn en hebben daarom dikwijls een beetje een bittere smaak. Als je hier niet zo’n fan van bent dan kan je ze kruiden met bijvoorbeeld knoflook, kaas of ansjovis om er een andere smaaktoets aan te geven. Op de markt en in sommige speciaalzaken kan je uiteraard ook verse groene olijven kopen die reeds gekruid of gevuld zijn zodat je dit zelf niet meer moet doen. De olijven in de supermarkt zijn minder vers en dat merk je jammer genoeg ook vaak aan hun smaak.

Nog een typisch kenmerk van groene olijven is dat ze bijzonder veel olie bevatten waardoor ze nooit te droog smaken, wat met zwarte olijven wel eens het geval durft zijn. Zoek je dus een snack die je zo kan serveren zonder iets anders erbij dan wat brood of dipsaus dan zijn groene olijven de ideale keuze.

Een aantal bekende variëteiten van groene olijven:

• Agrinion: Een Griekse olijf variant met zeer zacht vruchtvlees
• Cerignola: Italiaanse groene olijven die erg groot kunnen worden en een bijzondere zoete smaak hebben. Bestaan ook in een zwarte variant.
• Manzanilla: Deze olijven zijn degene die we in de meeste supermarkten aantreffen. Ze komen uit Spanje en worden meestal op smak gebracht met kruiden of knoflook.

Zwarte olijven: Het best geschikt voor warme bereidingen

Zwarte olijven worden wel geoogst nadat ze gerijpt zijn, ze worden gepekeld om ze klaar te maken voor consumptie en zijn daardoor vaak droger van smaak dan groene olijven. Ze zijn wel zachter. Niet alleen het vruchtvlees is zachter ook de smaak is minder uitgesproken en minder bitter. Hierdoor passen ze als ingrediënt in heel veel gerechten, vooral in gerechten waarbij tomaten gebruikt worden kan je met zwarte olijven een extra toets toevoegen. Maar ook brood kan op smaak gebracht worden door er zwarte olijven in te bakken. En uiteraard passen ze ook in veel slaatjes.

Een aantal bekende variëteiten van zwarte olijven:

• Alphonso: Deze olijven komen uit Chili en zijn bij ons niet altijd gemakkelijk te vinden. Ze worden gerijpt in wijn of azijn, hebben heerlijk zacht vruchtvlees en smaken lichtjes bitter.
• Gaeta: Italiaanse olijven die klein van formaat zijn en die ofwel gedroogd verkocht worden ofwel gepekeld worden (hierdoor worden ze glad en donkerpaars van kleur en zoutig van smaak).
• Kalamata: ongetwijfeld de bekendste zwarte olijven en degene die we meestal in de supermarkt vinden. Ze zijn afkomstig uit Griekenland en hebben een rijke, zoutige smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *