Olijfolie: Lekker en goed voor de gezondheid

Olijfolie wordt gemaakt met de vruchten van de olijfboom, die van oorsprong voorkomt in de  regio rond de Middellandse Zee. Deze vrucht, de olijf, wordt geperst om er een olie van te maken die zeer rijk is aan mono-onverzadigde vetten. Deze vetten zijn veel gezonder dan de verzadigde vetten waarvan we er in ons westerse dieet meestal te veel consumeren en die de oorzaak zouden zijn van tal van hart- en vaatziekten. Laten we eens kijken wat olijfolie juist is, waar het vandaan komt en waar je op moet letten als je olijfolie wilt kopen.

Olijfolie is al eeuwenlang een onderdeel van het mediterraanse dieet. Vroeger bekwam men olijfolie door eerst met stokken op de olijfboom te slagen om zo de vruchten, de olijf, te laten vallen. Deze werd vervolgens geplet met behulp van stenen of houten vijzels. Deze methode is natuurlijk erg arbeidsintensief en wordt al lang niet meer gebruikt. Nu worden de olijven vermalen in kleine stukjes tot  ze een pasta vormen, vervolgens wordt er water bij deze pasta gedaan en wordt het geheel gecentrifugeerd. Door dit centrifugeren wordt de olijfolie gescheiden van het vruchtvlees van de olijf.

Olijfolie: welke verschillende soorten bestaan er?

Olijfolie die geschikt is om in de keuken te gebruiken kan onderverdeeld worden in een aantal categorieën die je waarschijnlijk bekend in de oren klinken: ‘Extra Virgin, ‘Virgin’ en simpelweg ‘Olijfolie’. Extra Virgin is de beste kwaliteit, zowel qua smaak, geur als op het zicht, ook heeft deze de beste voedingswaarden en wordt deze olijfolie gezien als de beste variant voor onze gezondheid.

Er bestaat nog een variant van Extra Virgin die beschouwd als de allerbeste: koudgeperste Extra Virgin olijfolie. Bij het maken van deze variant wordt het vruchtvlees van de olijf niet verhit voor het persen. Als het vruchtvlees van de olijf wel verhit wordt geeft deze meer olie af maar gaat de kwaliteit ook achteruit. Wist je trouwens dat olijfolie niet erg geschikt is om te bakken of te koken op hoge temperatuur? Hiervoor gebruik je beter een andere olie of eventueel een mengsel van olijfolie en een andere plantaardige olie. Voor salades en andere koude bereidingen is olijfolie dan weer wel heel erg geschikt.

Olijfboom: Een lange geschiedenis

De olijfboom werd reeds vermeld in de Micenische Tafels die werden teruggevonden op Kreta en die dateren van ongeveer 2500 voor Christus. Ook in de Bijbel is er sprake van de olijfboom. Dat allemaal maar om aan te geven dat deze boom een hele lange geschiedenis kent. Olijfbomen kunnen in veel soorten grond overleven maar als je een olijf wilt bekomen van goede kwaliteit dan moeten ze in voedingsarme bodem geplant worden. Uiteraard heeft de olijfboom het liefst een heet klimaat met veel zon en zo weinig mogelijk schaduw. Om te overleven mag een olijfboom het nooit te koud hebben. Het mag lichtjes vriezen maar gaat de temperatuur onder de -10° Celsius dan raakt de olijfboom ernstig beschadigd. Ondergronds kunnen de wortels echter wel overleven en zelfs na een periode van extreme vorst zal de olijfboom dus terug beginnen schieten.

Olijf: niet enkel voor de olie geschikt

De olijf wordt geoogst in het najaar. Er zijn verschillende periodes waarin de groene, blonde en zwarte olijf het best geoogst worden, deze periode verschilt van regio tot regio. Om de beste olijfolie te bekomen of de beste olijf vruchten moeten ze met de hand geplukt worden. Omdat die methode veel tijd en energie kost kiezen de kwekers er echter dikwijls voor om de takken of de boom te schudden en vervolgens de olijven van de grond te rapen. Als de olijf echter moet dienen om zo geserveerd te worden en niet om olie mee te maken dan mag ze enkel met de hand geoogst worden anders zou ze beschadigd kunnen raken. Een olijf bevat ongeveer 60% olijfolie, afhankelijk van de variëteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *