Olijfboom snoeien

Olijfboom snoeien: dat is niet moeilijk en geen probleem. Eigenlijk is het zelfs niet eens nodig: de boom behoeft in principe nooit gesnoeid te worden. Toch kan de boom, net als een knotwilg, elk voorjaar geknot worden. De olijfboom snoeien is dus niet noodzakelijk: het is maar waar je voorkeur aan geeft. Moeilijk is hoeft het in ieder geval niet te zijn, de olijfboom snoeien kan iedereen en overal.

Vruchten of niet?

Alvorens te beslissen of je de olijfboom snoeien gaat, moet je weten of de boom bedoeld is om er vruchten van te krijgen. Want wanneer je voor een fijne oogst van de smaakvolle vrucht gaat, is het belangrijk om te weten dat aan een tak van de olijfboom nooit tweemaal vruchten zullen groeien. Daarom is het, wanneer je wilt genieten van een lekkere olijf, goed om de takken terug te nemen tot de stam. De tak zal dan opnieuw groeien, waardoor opnieuw kans bestaat op een goede oogst aan olijven. Een andere optie is het terug knippen van de takken van de boom tot ongeveer 20 centimeter van de stam. Wederom is dit een kwestie van voorkeur.

Een negen meter hoge, groenblijvende reus: de olijfboom

De olijfboom kan negen meter hoog worden, schenkt een indrukwekkend aanzicht met haar knoestige bast en is daarmee een prachtig uitziende boom. Het oogsten van olijven is door de grootte van de boom niet te doen middels ‘plukwerk’. Daarom wordt er een kleed onder de boom op de grond gelegd, waarna er hevig aan de boom wordt geschut of met een stok tegen de boom wordt geslagen. De olijven zullen hierdoor uit de boom vallen.

De olijfboom snoeien: checklist

Wanneer moet je de olijfboom nou precies snoeien, hoe doe je dit en waar moet je op letten? Hieronder volgt een handig lijstje, betreffende punten waar je op zou kunnen letten alvorens, tijdens of na het olijfboom snoeien. Op deze manier ben je verzekerd van een mooie boom en met wat geluk minstens zo mooie vruchten.

• Controleer na de winterperiode of de olijf over eventueel dood hout beschikt. Dit mag je wegsnoeien.
• Wanneer de olijf heeft overwinterd in een warme kas, kan de boom gevoelig zijn geworden voor schildluis. Kijk hier de takken op na en voer eventueel een bestrijding uit met een geschikt, speciaal middel.
• Het hart van de boom moet voldoende licht kunnen krijgen. Snoei daarom eventueel naar binnen groeiende takken goed weg.
• Snel groeiende verticale takken mogen ook weggesnoeid worden. Deze leveren weinig tot niets op.
• De horizontaal groeiende takken van de boom moeten gespaard blijven, zij geven de boom de typische, karakteristieke vorm en hier kunnen de olijven aan groeien.
• Wanneer takken te ver doorbuigen, kunnen deze vanaf de buitenkant worden ingekort. Zo kan je de vorm van de boom naar wens maken.
• Snoei ongeveer één derde van de ‘kroon’ van de boom weg.
• Haal eventuele scheuten onderaan de stam, welke vaak zomers aangroeien, ook weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *