Olijf

Olijf: een bijzondere, smaakvolle en unieke vrucht, afkomstig van de olijfboom. De olijf is niet alleen erg lekker, maar ook zeer speciaal. Niet iedereen houdt van de smaak van de olijf en sommigen zeggen dat het eten van deze moet worden ‘geleerd’. Eigenlijk is het begrip ‘olijf’ niet afdoende, wanneer je zou willen weten om wat voor vrucht het precies gaat. Er bestaan namelijk wel 20 verschillende soorten olijven! Vaak is de olijf groen of zwart, een enkele oogt meer bruin of zelfs donkerpaars.

Een jaar oud en nooit vers: de lekkerste olijf

Nog een leuk weetje: de olijf wordt nooit vers van de boom gegeten. Zo worden de olijven eerst in een zoutwaterbadje gelegd, voor minstens een jaar! Hiermee wordt eerst de bittere smaak verwijderd. Dit proces kan wel worden versneld door bijvoorbeeld de schil in te kerven, hetgeen je wellicht wel eens gezien hebt bij olijven uit de supermarkt. Het zout wordt op deze manier sneller opgenomen. Vaak worden olijven gebruikt om te verwerken door salade’s, om een pizzabodem mee te bekleden of om gewoon zo, uit het vuistje te eten. Een andere bekende wijze van het verwerken van de olijf, is het maken van olijfolie. De olijf wordt dan geperst waarna er een dikke vloeistof ontstaat: de olijfolie. Deze kan worden gebruikt als voedsel, maar ook als brandstof voor verwarming en verlichting en als medicijn. De olijf is dus zeer veelzijdig en een uiterst bijzondere vrucht.

Zwarte en groene olijven

De meeste mensen zijn bekend met zwarte en groene olijven. Het onderscheid tussen deze is de volgende: de groene olijven betreffen eigenlijk onrijpe vruchten, terwijl de zwarte wel rijp zijn en zachter aanvoelen. Ze zijn dan ook wat sterker van smaak. Maar er zijn nog veel meer soorten te onderscheiden. Zo wordt er in het Grieks onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten door ze te benamen als de elitses, kalamata, lonische groente, throumpes en thasos. Deze olijven hebben stuk voor stuk hun eigen eigenschappen en daarbij behorende smaak. Van de grote zwarte tot een gerimpelde olijf van kleiner formaat: er zijn veel verschillende soorten en daarmee voor elke liefhebber een lekkere olijf. Smakelijk en veelzijdig, dat is deze bijzondere vrucht van de olijfboom!

Een gedachte over “Olijf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *