Olijfolie bewaren

Olijfolie kun je goed bewaren. Dankzij de natuurlijke anti-oxidanten die ze bevat, wordt ze minder snel ranzig.
in de keuken
Algemeen geldt:

  • Vermijdt contact met lucht omdat zuurstof de smaak beïnvloedt en tot gisting kan leiden.
  • Bescherm tegen licht omdat licht de kwaliteit van de vetzuren beïnvloedt.
  • Gebruik een stevig materiaal dat niet vervormd of beschadigd kan worden tijdens het hanteren.

Vroeger werd olijfolie bewaard in kruiken die werden ingegraven om ze te beschermen tegen warmte en zonlicht. Tegenwoordig wordt olijfolie verkocht in blik en flessen. Voor beide geldt dat ze steeds goed afgesloten bewaard moeten worden, op een donkere plaats en bij een temperatuur van 10 tot 16° C.

Dus liever in de voorraadkast dan op een plank in de keuken. Olijfolie in flessen kan het best in donkere flessen bewaard worden. Zo blijft de olijfolie gemiddeld 18 maanden goed.

Als u olijfolie in de koelkast bewaart, wordt ze dikker en ondoorzichtig en er ontstaan dikwijls vlokjes. Dit komt door stolling en heeft dus geen enkel nadelig effect op de olie. Op kamertemperatuur wordt de olie weer vloeibaar en de vlokjes verdwijnen. Sommige liefhebbers vinden het een uitgesproken lekkernij om gestolde olijfolie op een stukje (warm) brood te smeren.