Olijfolie als bewaarmiddel

Olijfolie kan ook uitstekend gebruikt worden om voedsel in te conserveren:

olijfolie bewaren

  • Kleine verse groenten: blancheer de groenten gedurende 4 à 5 minuten en droog ze goed af. Dompel ze onder in olijfolie in een goed gesloten bokaal. Zo kunt u de groenten meerdere maanden bewaren, beschut tegen licht.
  • Champignons: kook de volledige champignons in kokend water gedurende 30 minuten, laat ze uitlekken, en leg ze nadien in een braadpan overgoten met wat olijfolie waaraan u 1 soeplepel wijnazijn, Provence-kruiden, zout en peper toegevoegd heeft. 30 minuten stoven en laten afkoelen, en de bereiding in een bokaal doen. De champignons worden koud gegeten.
  • Een halfgerijpte geitenkaas kunt u bewaren in olijfolie die op smaak werd gebracht met zwarte peper en bonenkruid.
  • Ingemaakte citroenen: Neem enkele kleine, niet-behandelde citroenen met een fijne schil. Was en droog ze en steek 1 à 2 kruidnagels in elke citroen. Vul er een bokaal mee, giet er olijfolie over en sluit hermetisch af. Beschut tegen licht kunt u de citroenen gedurende 3 à 4 maanden bewaren.