Keukentips

Al uw recepten met olijfolie? Recepten op basis van vaste vetstoffen kunnen gemakkelijk aangepast worden: 1 eetlepel olijfolie komt overeen met 50 gr vaste vetstof.olijfolie

  • Het gebruik van olijfolie beschermt uw gebak en brood langer tegen ranzig worden.
  • Olijfolie bevat precies evenveel calorieën als andere plantaardige vetten: 9 Kcal/g. 1 eetlepel olijfolie bevat ongeveer 120 calorieën.
  • Bij het bereiden van een dressing (vinaigrette) kunt u het beste eerst de azijn of het citroensap (en/of andere ingrediënten) in de kom doen en pas daarna de olie. Dit maakt het mengen gemakkelijker.
  • Voedingswaren die gebakken/gebraden worden kunt u het best eerst even droog deppen. Zo voorkomt u spatten.
  • Aardappelen, groenten en fruit, stukjes vis en vlees moeten gebakken worden op een matig vuur. Test de temperatuur van de olijfolie door er een stukje brood in te leggen. Borrelt de olie rond het brood, dan betekent dit dat ze op temperatuur is.
  • Vlees moeten gebruind worden op een hoog vuur. U kunt de temperatuur testen door een druppel water in de olie te laten vallen. Dit moet een knetterend geluid geven.
  • De soort ‘olijfolie‘ is het frituurmiddel bij uitstek. Ze kan verhit worden tot 210° C U kunt het beste na het frituren de olie even filteren, bijvoorbeeld door een koffiefilter. Zo kan de olie vaker gebruikt worden (tot tien keer).
  • Geef uw olijfolie een persoonlijk aroma. Doe bijvoorbeeld verse basilicum, dragon, venkel of enkele pepers in de olijfoliefles, sluit deze goed af en laat de kruiden op kamertemperatuur trekken. Na enkele dagen proeft u het verschil al!
  • Olijfolie kent net als wijn vele gedaanten en mogelijkheden. De ene olijfolie is de andere olijfolie niet. Probeer daarom verschillende soorten olijfolie uit en ontdek zo uw favorieten. Koop kleine flesjes en probeer eens een ander soort of merk. Of kijk of er bij u in de buurt een echte olijfolie-speciaalzaak te vinden is.
  • Olijfolie proeven? Proef het op een stukje brood of rechtstreeks op uw tong. Adem vervolgens langzaam in, zodat alle parfums vrijkomen. Om een goed onderscheid te maken, moet u uw smaak even neutraliseren voordat u de volgende olie proeft. Gebruik hiervoor wat water of een stukje appel of brood.
  • Beleef het aroma van de olijfolie zoals echte kenners dat doen: schenk wat olijfolie in uw handpalm en wrijf het tussen uw handen zodat het een beetje warm wordt. Houd beide handen voor uw neus en ruik het aroma!