Gekruide olijfolie

Olijfolie die op smaak gebracht is met kruiden, knoflook, Spaanse peper of citroenschil geven een dressing, saus of soep een eigen extra smaakaccent.gekruide olijfolie

  • Olie met rauwe knoflook: Wrijf 2 teentje knoflook met een halve theelepel zout fijn in een vijzel of een plankje. Doe het mengsel in een schone pot en overgiet het met 3 dl olijfolie. Laat de olie in het afgesloten potje minstens 24 uur trekken. Deze olie is maximaal 2 weken houdbaar.
  • Citroenolie: Doe 4 stukjes schoongeborstelde citroenschil in een schone pot en giet er 3 dl (extra) vierge olie bij. Laat de olie maximaal 2 weken trekken op een koele en donkere plaats. Zeef de olie en giet hem over in een schone fles. Naast citroenschillen kunnen ook limoenen of sinaasappelschillen gebruikt worden.
  • Scherpe peperolie: Voeg in een schone pot bij 2 eetlepels chilivlokken of gekneusde rode spaande pepers 3 dl olijfolie. Laat de olie maximaal 2 weken trekken op een koele en donkere plaats. Zeef de olie en giet hem over in een schone fles.
  • Kruidenolie: Voor een kruidenolie kunnen onder andere de volgende kruiden allen of in combinatie gebruikt worden: rozemarijn, basilicum, dragon, munt, peterselie of bieslook. Kneus de blaadjes van 15 gr verse kruiden naar keuze een beetje met bijvoorbeeld een deegroller en doe ze in een schone pot. Overgiet ze met 3 dl olijfolie en schudt totdat de blaadjes goed met olie overdekt zijn. Bewaar de olie 1 tot 4 weken op een koele en donkere plaats. Zeef de olie in een schone fles. En voor de avonturiers kan ook bijvoorbeeld koriander, anijs, gember, munt, saffraan of kruidnagel gebruikt worden.