Weldaden voor het lichaam

Cardiovasculaire ziekten

Het punt van overeenkomst bij deze ziekten is atherosclerose.
gezondheidWat is artherosclerose? De aandoening uit zich door een verandering van de aderwand, die dikker wordt door een afzetting van lipiden en cholesterol. De ader vernauwt en gaat dicht zodat het bloed niet meer kan circuleren. Artherosclerose kan, door veroorzaakte letsels, ook leiden tot het loskomen van bloedklontertjes die dan de allerkleinste aders verstoppen, wat tot een hartinfarct kan leiden.

Een overdreven consumptie van verzadigde vetzuren en van cholesterol is, wat voeding betreft, de hoofdverantwoordelijke voor de vorming van het atheroom.

Diabetes

Diabetes is een van de risicofactoren voor de ontwikkeling van cardiovasculaire ziekten. Het gebruik van olijfolie vermindert dit risico door haar gunstige invloed op de factoren van artherogenese. Anderzijds toonde onderzoek aan dat het gebruik van olijfolie een rol zou kunnen spelen in de verbetering van het evenwicht van de bloedsuikerspiegel en kan lijden tot een betere gevoeligheid voor insuline.

Gastritis – slokdarmontsteking

Bij vergelijkend onderzoek naar de rol van vetzuren bij deze ziektebeelden, werden met olijfolie positieve resultaten verkregen bij de vertraging van de gastrische secretie.

Borstkanker

Verschillende onderzoeken toonden eveneens aan dat een verminderde consumptie van verzadigde vetzuren, ten bate van de consumptie van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, een invloed had op de vermindering van borstkanker.