Te hoge cholesterol? Weet wat je eet!

Zo’n zeven miljoen Belgen kampt met verhoogde cholesterolwaarden. Dat is niet in de eerste plaats de schuld van de cholesterol, maar van onze eigen eet- en leefgewoonten.

Goed nieuws echter: rode gist rijst en olijven kunnen helpen bij een verhoogde cholesterol.

“Het is een misverstand dat cholesterolrijke voeding zoals eieren, boter of orgaanvlees de bron van alle kwaad is”, stelt professor Nina Hermans van onderzoeksgroep NatuRA aan de Universiteit Antwerpen. “Het merendeel van onze cholesterol wordt immers aangemaakt door onze lever. We moeten wel opletten dat we met ons voedsel niet te veel  vetten en suikers opnemen.

Het transport van vet uit onze voeding of aangemaakt in de lever gebeurt in het bloed door  lipoproteïnen. Er zijn verschillende soorten lipoproteïnen, waarvan het LDL veel cholesterol bevat. LDL wordt ook wel ‘slechte cholesterol’ genoemd, aangezien een te hoge LDL-bloedspiegel kan leiden tot aderverkalking en zelfs een infarct.”

Basisadvies

olijven cholesterolAls we echter een beetje op onze eet- en leefgewoonten letten, hoeft het zo’n vaart niet te lopen. “Weinig verzadigde vetzuren en transvetten, die bijvoorbeeld in dierlijke producten, koekjes en industrieel bereide gerechten zitten, minder levensmiddelen met toegevoegde suikers, geen overmatig alcoholverbruik, voldoende vezels uit bijvoorbeeld fruit en groenten … In combinatie met beweging en bijgevolg gewichtsverlies kan dit al een heel positief effect hebben op de cholesterol– en LDL-spiegel.” Dit zijn de belangrijkste basisadviezen.

Als die geen soelaas bieden, kan het nodig zijn de verhoogde cholesterol te behandelen. Zo blijken preparaten op basis van rode gist rijst te werken. “Tijdens de fermentatie van de rijst worden er monacolines gevormd. De voornaamste is het monacoline K, een stof die cholesterolverlagende eigenschappen heeft en behoort tot de geneesmiddelengroep van de statines.

Statines remmen de aanmaak van cholesterol af, waardoor de LDL-bloedspiegel daalt. Een mogelijke nevenwerking van statines is echter spierpijn. Rode gist rijst zou deze nevenwerking veel minder veroorzaken, maar daarnaar is nog meer onderzoek nodig. Daarom is het belangrijk om deze preparaten in te nemen onder begeleiding van een arts en of apotheker. Tot nu toe is er weinig controle op de kwaliteit en zuiverheid van voedingssupplementen. Als het geen kwalitatief hoogstaande producten zijn, is hun inname af te raden.”

Olijven en groene thee

“Niet enkel de LDL-bloedwaarde, maar ook de oxidatie van het LDL draagt bij tot aderverkalking. Daarom is het onderzoek naar componenten die het oxidatieproces van LDL vertragen erg interessant. Voedingsmiddelen die fenolische antioxidanten aanbrengen, kunnen hierin een bijdrage leveren. Zo bevatten olijven het specifiek fenol  hydroxytyrosol, maar ook andere fenolhoudende levensmiddelen zoals groene thee, fruit en groenten kunnen een effect hebben”, voegt professor Hermans nog toe. “Maar ook hier is het belangrijk om goed op te letten welke preparaten je inneemt. Ze moeten wel degelijk de juiste componenten bevatten en in de juiste hoeveelheid.”

Ook gepubliceerd op medischeinformatie.be