Oorsprong van de olijfboom

oorsprong van de olijfboomHistorici nemen aan dat de bakermat van de olijfboom in Klein-Azië ligt. Zeker is dat men zo’n 3000 jaar voor onze tijdrekening olijfbomen kweekte in heel de “vruchtbare gordel” : Fenicië, Syrië en Palestina.
Rond 1850 voor Christus verovert de olijfboom Griekenland. Het zijn de Feniciërs en vooral de Grieken die de boom echt wortel doen schieten in alle landen van het Middellandse Zee-bekken.

Na de ontdekking door Christoffel Columbus van het Amerikaanse continent in 1492 belandt de olijfboom met de Spaanse en Portugese karvelen op het Amerikaanse continent. De boom verovert stilaan Peru, Chili, Argentinië en Mexico. Aan het eind van de XVIIIde eeuw bereikt hij Californië.

De olijfboom heeft zich steeds verder en wereldwijd uitgezaaid, overal waar de klimatologische omstandigheden het toelaten. Men vindt hem nu in heel diverse landen: Syrië, Libanon, Israël, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Japan, China en zelfs op het Australische continent. Maar de olijfboom wordt nog steeds beschouwd als een typisch mediterrane boom.